Az életet fenntartó Oxigén
Az  életet  fenntartó  Oxigén:

2015. 05. 26.

Mottó:    Gondolataim kristálytisztál,melyek vízben nem oldódnak.

Bevezetés:

Ezen cikkelmmel, mely  egyetemi Szakanyagokra / Puplikációkra, tanulmányokra épül,azon galambászok részére kívánok segítséget nyújtani,akik olvasnak (: egyéb írásokat, tanulmányokat :),még akkor is ha azok laikusok  tollából fakadnak.
www.magicwatches.cn
Ha cikemmel gondolatokat tudtam ébreszteni, már célomat elértem.

Ezen írásommal  -  talán  -  vádoló  galambász társaimat el tudom téríteni, a rossz gondolatoktól. Vannak olyan galambászok, akik komoly eredményeket érnek el a versenyek alkalmával, de minden bizonnyal nem  doppingolással  kerülnek a csúcsra.

Akik megfelelő tudásanyaggal rendelkeznek, kedvenceiket " levegő versenyparipáikat " fel tudják készíteni, akár  rövid - közép, vagy hosszútávra. panerai luminor marina 1950 3 days replica

A  madarak Oxigén igénye:

Oxigén igényük nagy.  A madarak edzéseik alkalmával (: aerob edzés során -  gyakorló repülések:) komoly izommunkát fejtenek ki.
Az izommunkához szükséges energia előállítása nagymennyiségű  OXIGÉN  felhasználásával történik. A   szervezet a rendelkezésére álló energia tartalékot (: szénhidrát és  zsírok : ) OXIGÉN  segítségével égeti el,így biztosítják az izmok számára szükséges energiát.

Aerob folyamat játszódik le, minden olyan mozgás közben,amely viszonylag csekély, vagy közepes erőkifejtést igényel (: gyenge  repkedés - reptikélés- : )  nincs  sprint repülés. Más a helyzet ha kedvenceinket  pl.: a ragadozók veszik üldözőbe.

Ha már komolyabb erőkifejtésre van szükség kedvenceinknek, akkor bekövetkezik az   ANAEOROB  mozgás,így már a komoly izommunkához szükséges energia ellátását kell megoldani (: akár a tápanyagok égetéséhez : ) a szervezet számára.  Elegendő OXIGÉNNEL  kell rendelkezni.

A magas intenzitás miatt (: sprintrepülés: ) az anaeorob tartományban  történő mozgás csupán rövid ideig tartható fenn, így azt pihenési  időszaknak kell  követni (: lasúbb  intenzitású repüés: ) tehát kedvenceink       (: amelyek genetikailag  hosszantartó sprintelő repülésre  kódolva vannak : )  nem tudják azt a teljesítményt produkálni,melyet elvárunk tőlük (:  esetleg korábbi időszakban teljesítettek : ) Itt van a különbség   VÉLEMÉNYEM SZERINT   az  aerob  és  az anaerob edzéstartomány  között.

A fentebb leírtakhoz  kapcsolódóan  - elsődlegesen is - madaraink egészségi állapotát  kell figyeembe venni!!!!

_________________________________________________________________________________________

Ilyen  pl.:   a  MYKOPLAZMA:

Sajnos az állományok  igen nagy  százaléka fertőzött a MYKOPLAZMÁVAL   felmérések szerint.

Mykoplazma  fertőzés  legfontosabb tényezői:

1,/ Mykoplazmának  a légzőszervekben kifejtett lokális  hatása:
- légutak nyálkahártya  gyulladása, tüdő és  légzsák gyulladás -

2,/ Mykoplazmák  más szervekben  kifejtett hatása
- Izület, petefészek, petevezető, heregyulladás -

3,/ Mykolplazmák immunrendszerre való hatása és következményei:

4,/ Mykoplazmák a gazdasejtekbe való behatolása és következményei

Forrás: Dr. Stipkovits  László  - állatorvos tudományok doktora, Mykoplazma témacsoport vezetője -

_________________________________________________________________________________________

A madarak  légzésének megfigyelése:

Ha madaraink egészségesek   -   pl.: Mykoplazmától mentesek  -  (: felső légúti megbetegedésben nem szenvednek : )  könnyen megállapíthatjuk, hogy az edzések alkalmával (: házkörüli intenzív  repülés  - a relatív páratartalom és a levegő hőmérséklete optimális : )  lihegnek, zihálnak  aerob  vagy  anaerob  tartományba  repülnek.

Ha a madaraknál  edzőrepüésük alkalmával ziháló légzést tapasztalunk (: de egészségesek : ), akkor az anaerob tartományba repültek.

A leggyakoribb   - anaerob - edzés,  sprintrepülés izomerősítéssel jár együtt, de ezen megerőltető repüléshez megfelelő OXIGÉNRE  van szükségük kedvenceinknek.


A  HEMOGLOBIN:

A  -  HEMOGLOBIN -  a vörösvértestek alkotó eleme, mely  az OXIGÉN  megkötéséért és annak  szállításáért felelős.

A Hemoglobin  előállításához  vasra  és  B12  vitamínra van szükség. A vörösvértestek az OXIGÉNT  a tüdőbe viszik fel  és  a szövetekhez szállítják.

A  vasat  ásványi anyagok csoportjába   - azonbelül mikroelemek közé  soroljuk -. A  vas  különböző kémiai reakcióban vesz részt, valamint különbözó enzimek  összetevője. Biztosítja  a szövetek OXIGÉNSZÜKSÉGETÉT. A hemoglobin és  a  mioglobin alkotóelemeként  részt vesz  a mitocondrialis energia termelésében  a  DNS szintézisben és a toxinok inaktiválásában.

A  vas  kétféle  formában van jelen -   HemKötésű  és  NemHem  kötésű. -  Állati eredetű táplálékban és a Növényi eredetű táplálékban.  A nem Hemkötésű  vas  nagyságrendileg kisebb, mint a Hem kötésű, ennélfogva  fokozott figyelemmel kell kísérni madarainkat.

A szárnyasok vérében a hemoglobin  literenkénti szintje  4,5  mmol értéket kell, hogy elérjen. Alacsonyabb Hmg. esetén a fellépő vérszegészség   pl.:  fáradékonysággal, repülésikedv csökkenésével, a nehéz  légzéssel jár, esetenként fulladást is okozhat.

A felkészült galambász  - kedvenceire kellően odafigyel -  általában veszi a fáradságot magának, mindenre kiterjedő  replicas tag heuer vizsgálatot elvégeztet  (: felkészült laboratóriumokban : ) kedvenceinél  - még a tenyéssz és versenyidény előtt - előfordulhat, hogy vérszegénységet (: anaemia : ) vagy a fokozott vérmennyiséget / vérbőséget (: erythrocytisis : )  mutatnak ki.

A   Vér - sanguis - :

A madarak vére mint az emlősöké is  vörös színű folyadék, folyékony szövet.

A vér alakos elemei a vörös vértestek , fehérvértestek, vérlemezkék folyékony állapotban a vérplazmában lebegnek. A vér cca. 44 % - át a vérplazma, GALAMBOKBAN  60 % - át ,  56 % - át  pedig  az alakos  elemek adják.

A vérplazma folyékony  alapállomány, borostyánkősárga, tiszta, átlátszó folyadék. A vérmennyiség házi madaraknál    78 - 92 ml. testtömeg kg. ként.

Vérszegénység okozói:

Vérsegénységet  okozhatja a vashiány,  B12 hiány  és  a folsav beviteli hiány.

Az  OXIGÉN  =  O2:


Az  Oxigén szinttel növelhető a sport teljesítmény, ui.  energiával tölti fel a szervezetet, javítja az élettani folyamatokat, elősegíti a vitamínok, aminósavak,  ásványianyagok  felszívódását, javítja a vérkeringést.
Nem utolsó sorban enyhíti a légzészavarokból eredő tüneteket. Sajnos azonban napjainkban csökkenő tendenciát  mutat  a légköri oxigén szint. Amig korábban az  oxigénszint   22 %  volt  napjainkban   18 % ra csökkent, mely a nyári meleg napokon akár 40 % kal is csökkenhet.


Stabilizált  oxigén  cseppek:

Mára már  a NÁSA  kifejlesztett  teljes biztonsággal (: de Magyar találmánnyként is  nyilvántartott : )   stabil oxigént,melyek cseppek  formályában is beszerezhetőek.

Az  OxiMax  Stabilizált  Oxigén  csepp  tulajdonságai:

1,/ Rendkívül stabi, még évek multán sem bomlik le.

2,/ Nincs negatív hatása.

3,/ A szervezet számára könnyen hasznosítható

Összehasonlítás:

Pl.  a  csap vizében           5 - 7  %  ban  Oxigén

A  forrás vizekben.          10 -12 % ban


A madarak  anatómiája:

Ahhoz, hogy a fent  leírtakat  ereményesen alkalmazni tudjuk  - véleményem szerint  - egy kis betekintést kell tennünk a madarak  anatómiájába,melyet a teljesség igénye nélkül próbálok fevázolni.

Az állati  szervezet  két  fő alkotói:

A   víz   és   a  Szárazanyag:

a,/   Víz   87 - 90  % ban van jelen az állati szervezetben,melynek  ásványi anyagában nem túl gazdagnak, nem túl szegénynek  kell  lennie  - az  élő szervezet -  a  szerves kötésű  ásványi anyagokat képes hasznosítani, beépíteni.

Megjegyzés:

Jelenleg vitatott, hogy mely víz  a legakalmasabb ivásra. Pl.: az eső víz, mely deuteriumban gazdag(: rák és daganat csökkentő  hatásánál fogva : )

b,/ Szárazanyag,  tartalom sgíti a belek  megfelelő működését, felszívja a  salakanyagokat, méregtelenít.

Szárazanyagon belül két alapvető alkotórészt  különböztetünk meg:


Szervesanyag tartalmat  és  szervetlent:  (: hamu alkotórészeket: ) a szárazanyag túlnyomó többségét mintegy   90 % át  a  szerves vegyületek teszik ki, a  hamu alkotórészek aránya viszonylag kicsi.

Néhány példa  magvak  szárazanyagtartalmából:

Árpa:                szárazanyag tartalam:                         85 - 87   %  között  van

Barnarizs:        szárazanyag tartalma:                         100. gr.  =  2,4 mg. rost

Borsó:              szárazanyag tartalama:                        87 - 90  % között van


Idősebb korban a szervezet  víz  tartalma csökken:


A szárazanyag  (3) három  fő alkotórészei:

a,/  szerves anyagok

b,/  szervetlen anyagok

c,/  egyéb járulékos anyagok

Az állati szervezet kémiai felépítése:

Az álati szervezet  kémiai feépítésében  részvevő elemek száma   94  ebből  viszonylag kevés  32 vesz részt az  állati szervek feléppítésében.
Biogén elemek létfontosságúak.
Ilyenek:    C,O,H,N,P,S  nagy mennyiségben  (: 97 - 98 % : )  ban fordulnak elő  zsírokban, szénhidrátokban, fehérjékben.

Szervalkotó makró  elemek:

K,Na,Ca,Mg,CI (: 1 - 3 % : )

Lágyszervekben  találhatóak:
Na, K, Ci

Csontokban:
Ca,P,Mg

Nyomelemek: (: mikroelemek: )
Fe,Cu,Si,Co,Mn,I, Zn,Br,As

A szervezet szerveződésének szintjei:

sejt, szövet,szerv, szervezet


Állati sejt  részei:

Sejtmag, citoplazma, benne részecskék  -  mitokrondiumok, riboszóma, lizoszóma, belső plazmatikus hálózat, sejthártya.

Szövetek  alaptipusai:

a,/ Hámszövet.
Funkciója a szervezet  belső  és  küső  felszínének védelme.

b,/ Kötő és támszövet:
Összeköttetést  létesít hézaagot tölt ki, véd, a szervezet vázát adja.

c,/ Izomszövet:
a mozgás aktív  szervét képezi, pl.: belsőszervek mozgása

d,/ Idegszövet:
ingereket felfog, ingerületi alakítja, tovább vezeti  - válaszadás-

e,/ Folyékony szövet:
vér, nyirok, mely tápanyagokat  és oxigént szállít a sejtekhez, a sejtekből széndioxidot és salakanyagot szállít vissza.

Mivel növelhető a szervezet vas tartalma:

A vas tartalmát, felszívódását növelni tudjuk  pl.:   ascorbinsav bevitelével is.  A  nemHemvas forrásai lehetnek:

barnarisz, szójabab, búzacsíra, borsó,  nem utolsó sorban a B12.

https://www.vollmer-replica.com/tag-heuer-replica-103.html

tag heuer replica