Viharsarki látogatás


Viharsarki látogatás.

Hol is lehettünk volna máshol mint a viharsarki Gyomaendrődön a nyugállományú Dr. Bánki Gyula  tüdőgyógyás,radiológus háziorvosnál. Érkezésünkkor  a doktor  kedves mosolygós felesége fogadott egy  minden igényt kielégítő terülj asztalkámmal,olyan szíszínvonalasan előkészítve,mely egy ötcsillagos vendéglátással is fevehette volna a versenyt.

A látogatás előkészítésében  aktívan kivette részét MIHALIK Csaba,aki  felkészítette látogatásunkra a doktort.

A doktor gyermekkorában fertőződött meg a galamb bacilussal, hiszen már Édesapja is  aktív eredményes  postagalambász volt,aki  1941 - 1945 között  TARY  István  segítségével ért el  kimagasló eredményeket,majd  a RICHTER Lászlótól származó kitenyésztett hadipóstákkal.

Kiderült azonban, hogy  a doktor  édesapja a néhai TÓTH Lászlótól is szerzett be Geosszens származású madarakt aki annó a Budapest VI. ker. Majakovszkyj  utcában lakott és a B14. egyesületben versenyzett.

Egy kis kitérés:

Videó felvételeimben hallható azonban az is, hogy a CSELKÓ galambokkal is kiváló eredményeket értek el. Meg kell azonban  jegyezni, hogy ezekkel a galambokkal,iletve a Cselkó galambok leszármazottaival a Budafokon élő  MAUCHNER József is  annó kiváló eredményeket ért el. ez tette Őt naggyá.

A doktor abvrűti segítséggel jutott újabb  kiválóságokhoz,majd kapcsolatba lépett a professzor ANKER Alfonzzal. A doktor  madarainak felmenői között fellelhetőek az ANKER által kitenyésztett utódok, melyek még a  katasztrófa utakon brillíroznak.

Érkeztek újabb beszerzések  Patonyay Lászlótól HANÁK - Fábry származású madarak.

A Nemzetközi hírű HANÁKRÓL néhány gondolat:

A hórihorgas HANÁK az Osztrák - Magyar Monarchia idején  (: I. Világháború : ) Magyarországon katonáskodott mesélte  nekem egy látogatás alkalmával. Ekkor már előrehaladott kora ellenére is szellemileg frissnek bizonyult, de fia aki az idős galambász magasságát és temperamtumát örökölte vitte tovább az apa  intelmeivel a kiváló FÁBRY egyedek tenyésztését.

A halkszavú doktort nehézvolt szórabirni,de  később belemelegedett és csak mesélt sikeriről és csalódásairól,melyet a videófelvételeim igazolnak.

Forrás:

Szirmai József kiváló cikkéből merítettem a doktor  korábbi eredményeit melyből kiderült, hogy  már 1991 ben kerületi I. osztályú csapat eredményt ért el.

A nagylekű,adakozó doktor a hatvani SZAKÁCS Lászlónak is juttaott az ANKER galambokból, melyek az 1990 es versenyévben az országos versenyeken  megnyerte az ANKER csapatdíjat.

Látogatásunkat egy katasztrófális versenyutáni  napon ejtettük meg. A ma is aktívan versenyző doktor előzőnapokban 10. db. kiválóságot kosarazott be, melyből a verseny napján 7.db madár aranyozta be idős napjait.

Látogatásunk alkalmával azoban megérkezett a 8. kedvenc, melyre azonnal rá rontott kaját követelve otthon várakozó éhségtől szenvedő gyönyörű kék fiatal.

Interjú kapcsán a galamb eü. érintve elsődlegesen is a trichomonosis megbetegedésekről,annak megelőzéséről is beszéltünk, mely  a legalattomasabb  megbetegedések egyike.

A doktor abban a reéynben beszélt a trichomonois  megelőzéséről, hogy a kezdő galambászok - talán - sokat tudnak meríteni.

Abban a reméynben köszöntünk el a doktortól és kedves nejétől, MEIXNER Zoltánnal egyetemlegesen - aki mint élő legenda segítőtársam volt -, hogy folytatni fogjuk.

Tisztelettel:  Szabó Ferenc