A légzőkészülék parazitás bántalmai


Bevezető:
Mottó: Gondolataim kristálytiszták,melyek vízben nem oldódnak. Változatlanul tisztában vagyok azon ténnyel,hogy teljes átfogó anyagot a LÉGCSŐFÉRGESSÉGGEL kapcsolatosan szerkeszteni nem tudok. Szerkesztett írásomat azzal a reménnyel bocsátom útjára,hogy a galambtenyésztéssel foglalkozni akaró kezdő galambászok részére ( talán ) valami hasznosat tudtam felmutatni. Voltak akik nemtetszésüket fejezték ki a már korábbi "PARAZITOLÓGIAI" szerkesztett írásaim miatt,de ez nem tántorít el,attól, hogy gondolataimat összegezve segítsek azoknak a galambtenyésztőknek akik esetleg az ilyen irányú szerkesztett ismeretanyagot nem ismerik,talán hasznosat tudnak belőle meríteni. high quality replica watches

A légzőkészülék parazitás bántalmai:
Légcsőférgesség:
(:Szingamózis:)

Legtöbbnyire a vadonélő madarakban fordul elő -terjesztik- mint a varjú, seregély, a szarka, és a háziveréb.

A betegség hordozói pl. a pulyka, a fácán .

A légcsőférgek (: Syngamus trachea :) kifejlett alakjai vérvörös színűek. A hím 2- 6 mm., a Nőstény 5-20 mm. Hosszú is lehet. Állandó kopulációban élnek,így együttesen Y alakú képletet mutatnak a légcső nyálkahártyáján. A petéket a fertőzött madarak (galambok) felköhögik,majd lenyelik,és a fertőző anyag ürülékkel jut a külvilágra. Itt kedvező hőmérsékleti és nedvességviszonyok között a peték kb. (1) egy hét alatt embrionálódnak és fertőzőképessé válnak.

A lárvák további sorsa kétféleképpen alakulhat: watchestimes.cn Vagy elhagyják a peteburkot, Vagy megmaradnak benne. Mindkét esetben f e r t ő z ő k é p e s e k, s a megfelelő gazdába jutva kialakulnak belőlük az ivarérett férgek.

Járványtani nézőpontból fontos tudni, hogy a peték a vivőgazdaként szereplő (: pl: csigák) a végleges gazda emésztőcsövébe jutva fertőzöttséget létesítenek.

Az emésztőcsőbe jutott fertőzőképes lárvák a portális rendszeren át a t ü d ő felé vándorolnak,ahová már a fertőzés utána a h a t o d i k órában megérkezhetnek.

A t ü d ő b ő l a l é g c s ő b e jutott lárvák véglegesen megtelepednek a nyálkahártyán ahol az invázió után a h e t e d i k napon már kifejlett,kopuláló példányokat lehet találni.

Klinikai tünetek:

A Klinikai tünetek jellegzetesek. A fertőzés után 1- 2- hét múlva sajátos légzési zörejek hívják fel a figyelmet a bántalomra. A galambok nyakukat nyújtogatják, csőrüket nyitogatják és a légszomj tüneteire emlékeztetnek. Fejüket rázzák,mintha ki akarnák rázni torkukból a férgeket.A madarak étvágytalanná válnak,mert táplálékfelvételük zavart, lesoványodnak,anémiássá válnak. A tüdőben a lárvák okozta roncsolások nyomán pneumónia keletkezhet. A tüdőben a lárvák olykor olyan súlyos léziókat okoznak, hogy a galambok sokszor már a tüdőgyulladásba belepusztulnak,mielőtt még a férgek elérnék a légcsövet. A legtöbb madár ( versenygalambok) mégis a kifejlett férgektől szenved,és vagy megfullad,vagy a kínzó köhögés okozta kimerülés kapcsán nagyfokú teljesítmény csökkenés következik be.

Élő madárban szabad szemmel vagy nagyítóval rendszerint jól meg lehet látni a légcsőben megtelepedett férgeket úgy, hogy a kihúzott nyakú madarakat erős fénnyel szemben átvilágítva vizsgáljuk. A l é g c s ő felső harmadában megtelepedett férgeket a szájüreg felől is megláthatjuk, különösen ha ujjunkkal enyhe nyomást gyakorolunk a gégetájékára.

Kórbonctani elváltozások:

A kórjelzést a koprológiai viszgálat is megerősítheti. A Syngamus trachea nagy ( 85-90 mikro m. hosszú)sötét petéket rak,s ezek az emséztőcsövön keresztül az ürülékkel jutnak a külvilágra. A petéken 8- 16 barázdálódási golyó látható. A férgek megtapadása folytán keletkezett kórbonctani elváltozások közül a légcső nyálkahártyájának kipirosodása a legfeltűnőbb. A gyulladást a megtelepedett férgek okozzák, s annak mértéke a megtelepedett férgek számával általában arányos.Mozgásukkal izgatják a nyálkahártyát, egyesek szerint vért is szívnak. Ennek ellene szólnak a radioaktiv anyagokkal végzett kisérletek,amelyek igazolták, hogy a Syngamus trachea nem vérrel táplálkozik. A férgek a kisebb vagy nagyobb vérzésekre vezető hurutot-gyulladást a légcsőben tisztán mechanikai izgatásukkal okozzák. Erősen fertőzött madarak légcsövében a nyálkahártyát vércsíkok fedhetik, vagy kölesnyi, sárgás anyaggal kitöltött gócok fordulnak elő rajta. A habos váladékban férgeket találunk, a légcső körüli szövetekben pedig a kocsonyás beszűrődés fordulhat elő. A gazdaállatban-madárban- a hím megtapadása helyén a légcső falának külső felületére domborodó kölesnyi-borsószemnyi granulómák keletkeznek.

Gyógykezelés:

A légcsőférgesség kezeléssel megszüntethető,de nehézkes feladat.

Reményekkel kecsegtető eljárás a szingamózis elleni védekezés az ún. p r e i m a g i n á l is k e z e l é s. Ezzel a nem kifejlett férgeket pusztítják el az alkalmazott gyógyszerek, hanem azok fiatalabb stádiumú egyedeit.

A betegség megelőzése:

A betegség megelőzése nehéz feladat,hiszen a tömeges szállítás közben,a közös itatóból fogyasztott ivóvízzel kölcsönösen fertőzik egymást. Főleg azok az egyedek veszélyesek társaikra,melyek a légcsőférgek elleni kezelésbe ritkán, esetleg soha nem részesültek. Nehézkes feladat a fertőzés megakadályozása azért is, hiszen a vadonélő madarak folyamatosan fertőzhetik az állományokat.

Forrás: Egyetemi Szakanyagok,Állattenyésztési Enciklopédia
Szerkesztette: Szabó Ferenc