Sárgagomb-betegség


Trichomoniasis
(:Sárgagomb-betegség:)

Ezen anyagot kezdő galambászok részére szerkesztettük,abban a reményben talán tudunk/tudtunk részükre megfelelő segítséget nyújtani.

A teljes állományt t r i c h o m o n i a s i s elleni kezelés alá vonom évente két alkalommal,mivel a megfigyelések és laborvizsgálatokkal igazolt esetek többségében n i n c s trichomoniasis mentes állomány.

A galambok 80 %-a fertőzött a kórokozóval. Replica Audemars Piguet Royal Oak Offshore Watches

A betegség fogalma és előfordulása:

A sárgagomb-betegség kórokozója a Trichomonas gallinae ,vagy Columbae, EGYSEJTŰ,MIKROSZKÓPOS KICSINYSÉGŰ OSTOROS VÉGLÉNY, amely a protozoák családjába tartozik. Ostora révén a folyadékban ( csőr és toroknyálka) önállóan mozog) ezáltal helyzetét változtatja.

Kórokozó, a fertőzés útja.

Galamboknál megfigyelhető a száj és szájüregben apró, gombostűfej nagyságú,sárga góc.

Idősebb galambok többnyire minden különösebb panasz nélkül élnek együtt a kórokozóval,ha azonban az ilyen galambok ellenálló képessége terhelés következtében (:röptetések:)legyengül,nagymérvű kórokozó szaporodás következhet be. Az eddigi kismértékű trichomonás-fertőzés súlyos megbetegedésbe megy át. Megterhelések lehetnek még: túlzott igénybevétel a tenyésztésbe, legyengült szervezet bélparaziták következtében, légúti megbetegedések st.stb. Ekkor érvényes az a tény - minél gyengébb a galamb,annál csekélyebb számú kórokozó is már betegséghez vezethet. Ha a galamb csekély számú kórokozóval fertőzött,kiépíthet magának egy saját védekező készséget,mely ezután állandó, kismértékű fertőzés mellett is megmarad. A kórokozóknak a nyálkahártyába történő behatolását kisebb sérülések megkönnyítik. Gondoljunk a fiatal galambok szilárd táplálékkal történő etetésére,mely sérülést okozhat a nyálkahártyán. Kialakulhat az úgynevezett köldök fertőzés,mely a galambfiókákat a nem zárt köldökén keresztül fertőzi.

Betegségjelek és lefolyása:

Erős fertőzésnek kitett galambok tollazata a fertőzést követően egy héttel tompafényű és borzolt lesz.

Emésztési zavarok jelentkezhetnek,mely hasmenéshez lesoványodáshoz és végül elhulláshoz vezet.

Megkülönböztetünk:
Torokforma
Köldökforma és

Szervi formájú fertőzéseket.

Torokforma: pl. a csőr kinyitása alkalmával a torokban sajtos, sárga képződmények láthatóak. Ezek egészen babnagyságot is elérhetik, ezek a gombok akadályozzák a táplálék felvételt, a vízfelvételt d e nem utolsó sorban l é g z é s zavart is okoznak. Vannak esetek amikor a lerakódások megtalálhatóak az orr a torok nyálkahártyáin is.

Köldökforma: a megbetegedések ezen változatánál a kórokozók a tojáshéj útján a kisgalamb még nem teljesen zárt köldökén keresztül jut a szervezetbe .A bőr alatt csomó keletkezik.

Szervi forma: Amikor a fertőzés a köldökön keresztül a belső szervekre átterjed és súlyos elváltozásokat okoz. Ezek az elváltozások a májban beleágyazódnak a szerv szövetébe. Ekkor csupán a replicas chopard levertség jelei mutatkoznak, az egykedvűség, a borzolt tollazat,egyidejűleg a hasmenés,lesoványodás általános elerőtlenedés. Azok a galambok,melyek a trichomoiasis szervi formáját túlélik,maradandó károsodásokat szenvedtek,egész életükben fogékonyak lesznek más betegségekre mint pl. a s a l m o n e l l o s i s iránt.

Ha súlyosan megbetegszenek a galambok ,erős sárga felrakódások találhatóak a torokban, akkor un. egyedi kezelésben részesítem őket. replica watches pfcdealer.me

Én az alábbi kezeléseket alkalmazom:

Alkalmazom pl.: egy zacskó GABROCOL / 1. Liter víz-ből oldatot készítek, ezzel az oldattal, pálcikára tekert vattával ( oldatba mártott vattával) többször bekenem a sárgás felrakódásokat,ezután 3-5. ml. Oldatot pipettával beömlesztek a galamb begyébe. Súlyosan megbetegedett galambok és az állomány valamennyi tagját ivóvíz útján kezelem: 1.zacskó GABROCOL/ 1. Liter vízben oldva,s ezt az oldatot 5-7.napig itatom.

Tenyészálománynál: ha ismételten jelentkezik a Trichomoniasis feztőzés,akkor évente legalább kétszer 3-4. hónapos időközökkel megelőző kezelést alkalmazok: 1.zsacskó Gabrocol/ 1.Liter víz,mely oldatot 3. napon keresztül itatok. A költési periódusban a fiókák kelése előtt (5) öt nappal a szülőket egyedi kezelésben részesítem: pl.: 1. kapszula Gabrocol galambonként egyszer. Ezáltal a fiatal galambok először nagyon csekély kórokozóval találkoznak,így a megfelelő védelmet ki tudják magukban alakítani.

Szerkesztette: Szabó Ferenc
Szakanyag összeállításában segítségemre volt: Dr. Szinesi András állatorvos.