Németországi nagyutazás


A nagyutazás-csodálatos-három napja:

Németországban.

A közeli múltban rábeszélésre Németországi körutazásban vettünk részt. Utazásunk célja nem is lehetett más mint kiváló postagalambászok meg látogatása.Olyanokat akik mind tenyésztésben,mind versenyzésben a legkiválóbbak közé tartoznak.

A meghívást Somogyi Lászlótól kaptuk aki Németország keleti szektorában galambászik, nevezetesen Kitzscherben.Ez a környék egy festőien szép környezet,melyet talán a legügyesebb kezű festők sem tudnának olyanná varázsolni vásznaikon,mint az  valójában létezik.

Ez a környék nyugtató hatású a vágtató világban a lágyan csörgedező patakocskájával,melyre oly sokan áhítoznak. Sajnos sokunknak ez nem adatik meg. Ez talán László barátunkat sok mindenben kárpótolja.

Somogyi László sportbarátomékhoz a kora esti órákban érkeztünk meg  12.órai autózás után.Mondani sem kell meglehetősen fáradtak voltunk amikor megérkeztünk.Az igaz barátságot legjobban az igazolta  Laci  barátunk már idegesen járkált mint a vad oroszlán a ketrecében,hogy őt idézzem " ezeknek valami bajuk történt a hosszú úton " Szerencsére semmi. Ezt az utazás kapcsán már több esetben jelezte  Csapó Ferenc, hogy őt idézzem "a Laci barátom már biztosan nagyon ideges a késésünk miatt. " Csapó Feri elmesélte, hogy a barátságuk a  Lacival gyermekkorukban kezdődött halásztelken, hiszen mint kisiskolások együtt rúgták a rongylabdát a grundon és együtt kezdték el a galambász pályafutást,melyet mindketten folytattak ki Halásztelken, ki  Kitzscherben, de a barátságuk a távolság ellenére  40-év távlatából sem szakadt meg.Allig, hogy kifújtuk a hosszú út fáradalmait vacsorára invitáltak. László neje  URSULA csupa finomságokat tálalt fel a Magyar szájízeknek megfelelően.Fáradságunk  ellenére azonnal nem tértünk nyugovóra az első galambmustra következett  Lászlónál- villanyfény mellett - ahol  László a brilliánsait mutatta be.

A brilliáns egyedek bemutatása után Lacit kissé írigyeltük, hiszen olyan pedigrés madarakat mutatott,melyet csupán igaz barátoktól lehet beszerezni,ezen egyedek szinte megfizethetetlenek.

Ezen madarak közül csupán néhány:   Drs.H.C. Mulders tól az  NL08-1880098  Camphuis, vagy az NL08-1880081  100%-os Scherlekcens,de a sort folytathatnám. A velünk utazó Irházi Csaba megjegyezte: " hogy lehet ilyen kiváló madarakhoz hozzájutni,melyeknek nemcsak pedigréik vannak,hanem teljesítményeik is. " Ekkor még egyikünk sem tudhatta, hogy ezen madarak utódai hamarosan a kosarainkba, illetve dúcainkban landolhatnak.

A galambász találkozókat  László előre le szervezte.Sajnos voltak olyan galambászok akikhez nem tudtunk eljutni azon oknál fogva, még az éves szabadságukat töltötték valahol,így azok meglátogatására nem került sor.

Következő nap kipihenten egy  kiváló galambászhoz látogattunk el, aki nem csak galambokkal hanem galambászati cikkek,takarmányok,takarmánykiegészítők minden változatával rendelkezik.Hatalmas raktárkészlet ahová a vásárló szabadon bemehet,válogathat kedvére. - A kísérő csupán csak segítségnyújtás céljából van jelen,ha talán a kedves vásárló nem tud kellően eligazodni,akkor a kisegítők készséggel segítenek az eligazodásban. - Mely kiegészítők szükségesek,amelyek az évszaknak megfelelően az ő galambállományának a legjobban megfelelenek. Nem akarják minden áron rábeszélni a vásárlót - még ha talán tudatlan is- hogy vásároljon minden féle kiegészítőt,melyre soha nem lesz szüksége galambjainak,nem verik fölösleges költségbe,nem azt akarják, hogy üres pénztárcával távozzon. Udvarias és szakszerű tájékoztatást kap minden vásárló.

Ki is ez a  KERESKEDŐ - GALAMBÁSZ:

Dieter  Pfeiffer,  Lipcse,  Binsengrund  37.

aki a Grima- Lipcse versenykerületben végzi nemes küldetését. Dieter oly baráti fogadtatásban részesített minket mintha már régi barátok érkeztek volna. Az alkalmazottak sürögtek, forogtak körülöttünk akik kávéval, teával, friss virslivel és nem utolsó sorban sörrel kínálgattak.Természetesen a galambászat volt a fő téma,abba melegettünk bele.Dieter egy újításon is dolgozik,mely a galambok kényelmét kívánja bizonyos formában megoldani.Ennek részleteiről azonban nem kívánok írni,hiszen ez az újítási termék még olyan állapotban van nem biztos, hogyez a pillanat alkalmas arra mások is tudomást szerezhessenek róla.

Kérdésemre  Dieter elmondta, hogy   1964. óta galambászik és a világ kiválóságaival tart szoros kapcsolatot. Évente több alkalommal el látogat Begiumba, Hollandiába. Onnan szerezte be pl. Maurice un Gragori  CASAER-től a világhírű  B-98-9147146 v közvetlen gyermekeit.

Ez a madár nemzeti első   7.154 madár közül.

Hát őszintén ámultunk, bámultunk,mint a falusi gyermek a moziban. Ekkor még következett egy igazi meglepetés hiszen hármunk között  (3) három db. fiatal madarat sorsoltak ki. Így került hozzánk a Csabihoz és a "piccoloducba " a  "NASDAG"  (2) kettő db.unokája. Csapó Ferihez pedig egy igazi csoda- igaz még a teljes felnevelés Csapó Ferire vár.-

Dieternél valójában egy galambász paradicsomról beszélhetünk, hiszen a kertben - mely a tulajdonos kényelmét is biztosítja - egy hatalmas halastó van ahol aranyhalak és egyéb egzotikus - általam ismeretlen - halfajták láthatóak.

A Dieteréknél egy csodálatos magyar kapcsolódás is van,ez nem más mint egy gyönyörű magyar kuvasz,amely  Dieterék nyugalmát teljes biztonsággal felügyeli.

Dieter nem csak a galambokban leli örömét hiszen egy igazi műgyüjtő is büszke lehetne azon versenyórák gyüjteményére,mely Dieter szekrényeiben fellelhetőek.

Ott láthatóak a trófeái, melyeket az évek során gyüjtött össze, nyert meg. Megnyert mindent ami megnyerhető    a r a n y , e z ü s t,  b r o n z   fokozatok birtokosa.

Követlező állomásunk  Kitzscher környékén volt ahol a kerti dúcban legalább 40. pár original Koopman madár volt bezárva. Értékük szinte felbecsülhetetlen. Ez az igazi sportbarát nem más mint  G e o r g e  Aribet és  Koopman galambok Thierbahbol származnak.

A harmadik állomás egy szintén festői környezetben,ápolt díszkertben hatalmas földi kétszintes dúc,ahol olyan madarak voltak felsorakoztatva mint pl. első díjas, második díjas csapat első és második. Ez a galambász  Radeck Norbert  Zwenkeuból.Úti beszámolómat azzal zárom, kívánunk a következő években is oly kimagasló eredményeket,melyet a korábbi években is elértek,ehhez erőt egészséget. A sportbaráti fogadtatást mi talán soha nem tudjuk viszonozni,de élünk azon meghívásos lehetőséggel,melyet felénk intéztek és köszönetünket fejezzük ki mindenért. Végül nagyon hálásak vagyunk a booking.com-nak is.

Szerkesztette:                      Szabó Ferenc

Fókat készítette:                  Szabó Ferenc