Huszár József a dobogós


Mottó: Gondolataim kristálytiszták,melyek vízben nem oldódnak.


Huszár  József, Gyöngyösoroszi,Virág-u.9.  alatt szerény körülmények között  galambászik,akit bármikor bárki meglátogathat. Mindig mindenki előtt nyitva áll a kapu. Aki Józsefet meglátogatja, MARIKA – Jóska  élettársa -  is szertettel fogad, aki  kedves halk  beszédével és galambszeretetével kápráztatja el a látogatót. Marika nélkül  ezen kiváló eredmények nem születtek volna meg,melyet Jóska büszkén magáénak mondhat.


Nos hol is található ez a település:


A Mátra  D - i részén,de úgy is mondható a Dél – Mátrában gyönyörű környezetben,ahol a levegő szinte vág, olyan tiszta, a ragadozók paradicsomában. Több esetben előfordult, hogy a nyitott  dúcba a galambok után berepült a ragadozó, mégis kitartóan él szép szenvedélyének társával.


Szokásomhoz híven a települést egy kis bemutatással kezdem.


A bronzkorból származó szórványleletek szerint az egykori avar uralom emlékei a gátnyomok,melyek Gyöngyösoroszi területén,a védelmi vonal mentén kialakított lakott település védelmét szolgálták.

A honfoglalás után hamar benépesedett, 1209-ben szerepel a neve  HURUZI néven. 1235-ben HURUZ,majd  1275-ben  íródott oklevél alapján  URUS,-OROS néven szerepel.

Ekkor az  ABA nemzetség birtokolta. A pápai tizedjegyzékben  1232-ben már OROZI néven említik.

A török pusztítás idején a helység jelentősége igen csekély, 1556-ban néptelen faluként tüntetik fel.


1799-ben árvíz volt, mely a falu nagy részét is elpusztította.  1828-ban  754, míg  1900-ban  965 lakos élt a településen. Ércbányászata középkori eredetű,mely a török hódoltság ideje alatt megszűnt. Nos itt galambászkodik   JÓSKA társával Marikával.


Jóskát  előzetes időpont egyeztetés után látogattam meg.


Mielőtt a galamb  mustra következett volna, kérdéseket tettem fel,melyekre mindenre kielégítő és korrekt válaszokat kaptam.
1,/ Mióta vannak galambjaid? :


Jóska elmondta, hogy emlékei szerint  10-éves korában jutott galambokhoz,kezdetben minden féle fajta madár  boldog tulajdonosának mondhatta magát,hiszen elképzelésének megfelelően már egy-két gyűrűtlen posta galamb is került hozzá.


2,/ Mióta vagy  tagja a Postagalamb Szövetségnek?:


Az  1980-as években kerültem kapcsolatban rokonaim révén a postagalambászokkal  és így  1985-től már aktív tag ként üdvözöltek a V03 egyesületben, ahol azóta is tag vagyok.


3,/ Hol kezdődött   galambász pályafutásodat ? :


Amint azt már említettem a V03- egyesületben Gyöngyösön, majd költözés miatt  Gyöngyöstarjánba, kerültem. Ott egy telket vásároltam és a telek rendezés után elsődlegesen is galambdúcot építettem. Itt már intenzíven kezdtem galambjaimmal foglalkozni,amit az akkori eredmények vissza igazoltak. Majd  Gyöngyösorosziba költöztem,tehát háromszor kellett újra kezdenem,az átköltözések miatt.4, Hol,kitől szerezted be galambjaidat? :


Nagybátyám  Grizner  Sándor   „SIMONS”  eredetű madarakkal látott el,melyeket Ő  Kovács Lajos  soldvadkerti tenyésztőtől szerzett be. Később vásároltam ezekhez a madarakhoz   1985-ben  Tóth Lászlótól  Delbár eredetű madarakat  és ezek utódaival kezdtem el versenyezni.

Mindig azon madarakat kerestem,melyek a hosszútávon értek el eredményeket. Később meglátogattam Aradi Lászlót aki, különféle  gyöngyszemeket mutogatott,de én kitartóan azt kértem nekem a másnapon érkező madarakat mutassa meg. Válasza az volt,”azok nem érnek semmit” Én mint kemény makacs ember, „ a BULDOG „már akkor azt vallottam, hogy a MARATONOS igazi madarak azokból lesznek,melyek  egy vagy kétnapos késéssel érkeznek haza. Ugyanis azt vallom és nem igen tévedtem, hogy amelyek kint alszanak idegen tetőn és nem térnek be sehová,azok kiváló állóképességgel, konoksággal rendelkeznek.  Talán igazam lett,az élet engem igazolt.


5,/ Hogyan készíted fel madaraidat, hogyan tréningezed? :


Nos egyénileg,hiszen más lehetőségem nincs. Madarimat több irányból kezdem tréningezni.

Először is   Délre-  Jászberénybe viszem őket,mely a dúcomhoz  kb. 40.km-re van

Majd a második trénink   ÉNy.-ra már másnap- Szécsény vagy Salgótarján,amely  40-45 km-re van a dúcomtól. Így a madaraknak már  a második tréninget hegyek fölött kell átrepülni. Majd folyamatosan tréningezek hétvégeken a versenyek előtt a budapesti  kerületi tréningig, ahol már a közös tréningbe kapcsolódok be.6,/ A Főversenyek alkalmával hetente hányszor viszed galambjaidat  egyéni tréningre? :


Igen egyszer vagy kétszer É, illetve ÉNY-i irányból,hiszen anyagi lehetőségem nemigen teszi lehetővé a többszöri egyéni tréningeket. Hangsúlyozom azonban, hogy  madaraimnak minden alkalommal a hegyeket kell átrepülni, így  Galyatető irányából térnek dúcukba.


7,/ Valakitől azt hallottam, hogy hetente több alkalommal is viszed egyéni tréningre madaraidat:  Igen van benne alapigazság,  a MARATONI   utakra már úgy készítem fel a madarakat, hogy  heti  öt alkalommal viszem  Salgótarjánba, du.- ni feleresztéssel oldom meg  18 – 19 óra között.


8,/ Hogyan versenyzel , özvegységgel, vagy hagyományos módszerrel? :

Hagyományos módszerrel versenyzek, a versenyek ideje alatt galambjaim egy fiatalt is folyamatosan nevelnek.


9,/ Látom az eredményeket,csak a tojókkal versenyzel? :

Nos nem, a versenyekben egyaránt a Hímek is részt vesznek,de úgy ítélem meg, hogy a Tojók kiszámíthatóbbak,ezért előszeretettel vonom őket versenybe.


10,/ Hogyan takarmányozol? :

Versenykeveréket  szoktam esetenként vásárolni,azt a versenyekhez igazítom, dúsítom,igény szerint,olajos és apró magvakkal,kukoricával,borsóval. A különösebb  hókusz – pókuszt nem ismerem.


TAKARMÁNYOZÁSI KITÉRŐ:


F o r r á s ::


University of Guelph Ontárió kutatási eredményei:

(:   Nord American Racing Pigeon Club előadásából : )


A mell izmok,az üzemanyag a repülés:. Mint ismeretes a galambnak  mint egy ötven féle  izma van,melyek inakkal kötődnek a csontokhoz. Az ötven közül  kettő a repülést szolgáló izom,melyek a testsúly  20 – 32 % át teszik ki. A madaraknál a mellizom  a legerősebb izom,amely húzza szárnyakat lefelé. A másik fontos repülő izom  a mélyen  fekvő kis mellizom,mely a szárnyak emeléséért és forgatásáért felelős repülés közben. Ez mindössze a testsúly  4 – 5 % át teszi ki.

A mellizmok kétféle  szövetekből tevődnek össze fehér izomszövetek és  vörös izom szövetekből. A vörös izom szövetek teszik ki a mell izom 85-95 % - át. A fehér izom szövetek a mell izom 5-15 % - át. Működés közben az izmok rángatóznak, a vörös izmok lassabban, a fehér izmok gyorsabban. Gyakorlatilag a két izom aránya  a genetikai alap,tehát a különbség a sprinter és a hosszú távú galamb között.

Felvetődik tehát, hogy melyek azok a jelentősebb üzemanyagok,melyek  szükségesek a kitartó repüléshez.

Nos a kutatási eredmények egyértelműen bizonyítják a fő üzemanyag bármilyen versenyen , a vörös izmot kell, hogy szolgálja,tehát a zsír a fő üzemanyag bármilyen versenyen.

A glükóz, a glikogén a keményítő és fehérje  biztosítja szervezet számára a szükséges energiát.  Vizsgálták tudományos szinten  mi a szerepe a fehérjének ( Pl. borsó mentestakarmány )  A fehérjék a szervezet építő kövei. Nagyon fontosak a sérült izmok regenerálásához és a szövetek karbantartásához és javításához. Nos egyelőre ennyit a fehérjékről.,melyet az Ontáriói Egyetem Kutatói  dolgoztak ki.

Ezen kutatások eredményeit igazolták vissza jelen esetben a Huszár József által  hosszú távon versenyeztetett madarai.

11,/ Tenyészt vagy  csupán  csak párosít:


Tenyésztési módszerét hallgatva Jóskának   a  B r u c e  Lowe  módszer jutott eszembe,aki matematika professzor elismert a Lótenyésztési körökben is.

Az ausztráliai Lótenyésztő felállított egy tételt a Lótenyésztéshez,ami Világszerte ismert,a galambtenyésztés vonatkozásában is.

Ez nem más a tétel szerint a Hímnek anyai  oldalról rokonvérűnek kell lenni a hozzá párosítandó Tojóval és fordítva nevezetesen a Tojónak Apai oldalról rokonvérűnek kell lenni a hozzá párosítandó Hímmel.

Jóska tulajdonképpen ezt alkalmazza, hogy tudatosan – vagy sem, melyet úgy gondolom nem ismer -  de attól még tény. Jóska ezen tenyésztési módszerével az örökléstan egyik óriásának módszere alapján végzi munkáját. Ha továbbra is ezt a kitartó elméletet követi,hosszú távra megalapozza állományában a genetikai értékeket.

Hiszen a Hu08-50-51348 kcs. Tojó anyja is kiváló versenyző volt, másrészről apai vonalon a hosszú táv dominált,de rokoni kapcsolatban – anya vonal -is közel álltak egymáshoz.

Mint ismeretes  a Tojó az Y  kromoszómát örökíti, míg a Hím pedig  az X – kromoszómát.  Így a hímnek a  nemek meghatározásában van döntő szerepe. A tojó minden tojásban az Y kromoszómát  örökíti változatlanul a Tojó utódaiban,vagyis nemhez kötött. Jóska úgy döntött, hogy az 51348 kcs Tojó már csupán a tenyésztésben bizonyíthat. Jól teszi,hiszen az öröklődési procedúrában számunkra  tenyéssz galambjaink közül a Tojó a legérdekesebb a tudomány mai állása szerint.

Jóska  röviden utalt rá, hogy  v.Wanroij  galamb is került korábbi években állományába. Ha   tovább vizsgálgatjuk állományát egyes madaraknál fellelhető a bronzos szín. Ez vissza vezethető álláspontom szerint a  Fábry – Bronzé vonalra ui. v. Wanroij  Fábrytól  hozott be madarakat.  Ezek a galambok is hosszú távú hajlamúak, úgy mint a Jos Thoné, a Hermann Brinkmann galambok. Ezek ui. távoli rokonságban állnak egymással hiszen a két törzs  alapítói közös ősökre vezethetőek vissza (: nagyszülő, ükk szülő : ) hiszen Jos Thoné apósa Thomass Peeters szoros rokontenyésztést folytatott a kiváló egyedeire,így külön  TÖRZSET  tudtak kialakítani,melyeknek kombinatív készsége bizonyíthatóan jó.

Vissza utalhatok esetleg még   Rob Hoekstra, Walikerplein 2- Hollandia. Ez a tenyésztő ugyancsak szuper hosszú távú egyedeket szerzett be pl. a Be82-5248481,mely lényegében megalapozta Rob Hoekstra  szuper hosszú távú állományát.  Ezen madarak leszármazottjait Jóska bekeresztezte a kiváló genetikai értékű állományába,bár  véleményem szerint nem ismerte a származási  összefüggéseket..EredményekVersenyév-Honnan-km

Versenyzői létszám

Indított galamb Helyezve

Eredmények      Országos

Zóna

1988/Achen

1000.db.körül

Orsz.30 - ik

Zóna 5 – ik

1988/Liege-1087.km

1000.fölött

Orsz. 4- ik

Zóna első  Zóna csapat 4 – ik

1989,1990 költözés

-

-

-

-

1993/Liege-1085 km

238 csapat

799 galamb


Egyéni Orsz. Első aHu2989-89-9913 K.T


1993/Liege-Gy.tarján-1082.km

Orsz.5 –ik csapat

Zóna (III) 2 –ik

1994/Rostock

764 csapat

3340 galamb

186-ik és 414-ik öt küldött galambból

1997/Liege-1459 km

Orsz.- 3-ik

Zóna 2-ik a Hu2994-94-1459K. H.

2001/Brüsszel 1173.km

246. csapat  Nemzetközi 300.csapat

Magyar galamb:915  Nemzetközi 1188.galamb

Orsz. 50-ik

Zóna 3- ik a Hu98-07-16455 skcsap.t.

2008/Achen 1052 km Magdeburg 765.km

305.csapat

1563.galamb

Orsz.128-ik és Orsz.197-ik orsz.csapat  27-ik

Zóna cspat 3-ik átszoktatott madarakkal

2009/Achen 1052 km

-

-

Orsz.129-ik a Hu06-07-93700 kkT.

Zóna 6- ik

2009/ Liege1085 km

-

-

Orsz.99-ikcsap.Zóna 2-

Zóna 6-ik  a Hu06-07-93677

2009/Liege 1085 km

A Hu06-07-93700 kkT.

Zóna15-ik csapatban Zóna 2-ik

2009/ Kiel 996.km

Orsz.126-ok

Zóna 9-ik a Hu04-50-21480 skT

Zóna12-ik

2009/Kiel 996.km

Orsz..164 -ik

2009/ Kiel 996.km

Orsz.177-ik

Zóna 16-ik a Hu06-07-93700 kkT Zóna Csapat első-összesített csapat bajnokság  ELSŐ HELY

2011/Achen 1052 km

Orsz.  a Hu 08-50-51348 kcs T.

2011/ Liege  1085 km

Hu08-50-51348 kcsT

2011/ Kiel 996.km

Három út alapján

Orsz 2- ik   csapat orsz. 30-ik  a Hu08-50-51348 kcs.T.Orszg.Csampin 3-ik.

Zóna első a Hu08-50-51348 kcs T. csapat Zóna első


rolex sea-dweller replica

Ezen eredmények láttán, természetesen felvetődött bennem sok minden, a kis ördög tovább  motoszkált, hogyan is tenyészt ez az egyszerű  ember, milyen módszerrel. Elmondta kérdésemre, hogy korábban azt a módszert próbálta alkalmazni, hogy jót a jóval. Ez nem vezetett eredményre, sőt vissza esés volt észlelhető,melyet azonnal korrigált. Környezetében azt tanácsolták / tanácsolják  a nagyhangúak,ne hozzon be  Belga és Német madarakat „  minden galamb Belga „  (: Igaz ezt Jóska nem is engedhetné meg magának, hiszen igen szerény körülmények között él / élnek. Több esetben maguktól vonják meg a mindennapit, azért, hogy kedvenceiket el tudják látni.: ) Ez talán igaz is lehetne. Jóska szállító eszköze egy Trabant. Véleményem szerint hiába töltené  fel KEROZINNAL, az akkor sem lesz AUDI vagy Mercédes. Tehát  valamilyen formában gyorsításra lesz előbb utóbb szüksége. Ezután a  anya vonalat  próbálta előtérbe helyezni. Vissza utalva  - B r u c e  Lowe  módszer –   érvényesül.

Madarai mind kiváló elasztikus izomzattal rendelkeznek, szinte soványaknak mondhatóak, igaz ez jellemző a Simons utódokra.


A szemek vizsgálatánál mind a tenyéssz érték és a versenyzői érték fellelhető, domináns, kiválónak mondhatóak.


Állományába bekerült néhány egyed  tenyésztés céljából a piccoló dúcból is,melyek  kiváló ősökhöz vezethetőek vissza. Bekerült egy  orig. Koopman és Willeket tenyéssz hím,melyek kipróbálás, tesztelés alá kerülnek.. Jóska módszere,a következő – radikális -  ha nem mutatják a keresztezett utódok legalább azt az eredményt,melyek korábban voltak,akkor a behozott madarak és utódaik likvidálásra kerülnek.


Jóska elmondta még azt is, hogy az egészségi állapotot tartja a legfontosabbnak,ami igaz is lehetne, de  meglátásom szerint  madarait meglehetősen puritán körülmények között tartja.

Jóska kérdésemre válaszolva elmondta, hogy galambokat még eddig nem adott el,  -  bár eredményei kiválóak – igaz nem is keresték. Inkább ajándékba ad olyan fiatal kezdő galambászoknak,akik igénylik.

Környezetében sokszor azt mondják, mondogatják  eredményei elismerése ként „ vaktyúk is talál szemet „ ez a közmondás igaz,de a nagyhangúaknál  eddig a vaktyúk egyetlen szemet sem talált, míg Jóskánál egy egész  kosárra valót szedegetett össze.


V é g s z ó k é n t :


Lehet ,hogy egyesek megköveznek, de határozott álláspontom, hogy Jóska a V03. egyesületben hosszú távon koronázatlan király,mely eredmény MARIKA az élettárs nélkül nem valósulhatott volna meg.Köszönöm az interjút, a jövőben is sok sikert.Szerkesztette:          Szabó Ferenc

Fotókat készítette:  Szabó Ferenc

panerai luminor marina replica