UNGARN Fickók Németországban


Immár  többet szer jártam  Németországban a letelepedett Magyar galambászoknál,akik nagy szeretettel, barátsággal fogadták az Anya Országból érkező vándort.

Ilyen többek között TARÁCSKI  ISTVÁN – aki  02953, Gablenz, Sagoinza  32.(:Tel.:00-49-3576-204221:) ben él családjával, festői környezetben. Ahol a levegő ózonban gazdag. Itt a fenyő erdőben, ahol István él. Itt  szinte érezni lehet a fenyő gyanta illatát is. Az

itt vendégeskedő minden sejtjébe beépíti ezt a gyógyító tiszta levegőt. Irigykedtem, csodáltam ezt  a festői környezet,melyet nem hagytam szó nélkül „ Más sokat fizetne ha ilyen környezetbe tölthetne egy – két hetet,mások talán fel sem tudják mérni  a természet adta csodás értékeit”

Egy kis bevezető bemutatás a környékről:  Tarácski István  a festői környezetben  - egy fenyves erdő közepén – galambászkodik, mely a ragadozók paradicsoma is. Lakásának közelében található az ODERA jobb partján egy több ha. - os Parkban műemlékké nyilvánított kastély (: mely ma már a VILÁGÖRÖKSÉG részét képezi: ) a különböző megszállások,  területfoglalások kapcsán teljesen le akartak rombolni, de fel  is gyújtották. A Német egyesítést követően ezt a csodálatos kastélyt felújították / újítják, hiszen ez egy fürdő városhoz köthető hely.  A pihenni, gyógyulni vágyók meglelik testi és lelki nyugalmukat, nevezetesen Weisswasserban.

Ismeretségünk néhány évre datálódik. Először  Tarácski Sporttással és feleségével DORISSAL, valamint  Német galambász barátaival  Rathmann Karstennel és annak feleségével  RAMÓNÁVAL  Juhász Ernőnél, Esztergom- Kertvárosban találkoztam egy őszi  postagalamb záró verseny alkalmával. Ezt követték a kölcsönös látogatások. Látogatásunk alkalmával,melyet  Juhász Ernővel, majd Teremy Lászlóval közösen tettünk meg, több Német galambászt is meglátogattunk.

Első és második látogatásunk alkalmával is késő du., illetve kora esti órákban érkeztünk meg, ugyanis a technika ördöge közbe szólt. Így egy kis kerülővel, csalingázással, de végül is célba értünk.

Budapestről a kora hajnali órákban indultunk, de a jelentős távolság   (: 750 – 800 km :) – miatt, egy kis pihenő közbeiktatásával későn érkeztünk meg. Vendéglátóink már türelmetlenek voltak, miért is késünk, hiszen számításaik szerint már rég meg kellett volna érkeznünk.

Érkezésünket követően a szuvenirok kicsomagolása következett majd, István felesége   DORIS – aki elég jól beszél magyarul – minden féle jóval ellátott minket. A hosszú, fárasztó   utat úti beszámolóval tarkítottuk, közben sörözgettünk, így még hangulatosabbnak tűnt az úti beszámoló. A sörözgetés is elősegítette pihenés utáni vágyunkat, nem sokkal később pihenőre tértünk.

Másnap kora reggel bőséges reggeli volt feltálalva részünkre – a  bőség zavarában volt részünk -   Ezt követte a galamb mustra.  Tarácski Sportbarátunk megmutatta galambjait,melyek  több részes galambdúcban vannak elhelyezve. Külön a tenyészek, a fiatalok. A verseny galambok részére tágas,de egyszerű fülkék vannak kialakítva.

Tarácski Sporttárs  galamb létszámát tekintve  verseny és tenyéssz galamb összesen  80. db. körül van. A tenyéssz  galambok kényelmét, komfortját egy tágas volier  biztosítja.

István galambjai szemmel láthatóan jól érzik magukat. Ott létünk alkalmával a volierben  elfeküdtek, napoztak, sütkéreztek.

Az  UNGARN  Fickó jól kezelt / kiforrott állományával  - melyek  ALL ROUND galambok – már  az   1980 – ás években komoly elismerést vívott ki magának.,melyet  a néhai  HAÁSZ FERNC 1984 januári  Postagalambsport Újságban megjelenített. Amikor már gyökeret eresztett István,és  családot alapított, a ház hátsó udvar  részén építette fel jelenlegi új dúcát.

István időközben Német Állampolgárságot kapott, de Egyesületének az első számú vezetője tisztségét is kiérdemelte.

István    1981. – ben    csapatbajnokságot nyert, ezt  folytatva  1983 – ban  újra bajnokságot nyert, de már nem csak egyesületi, hanem kerületi szinten is az élmezőnybe került.

Tarácski Sporttárs a versenyeredményei kapcsán,nem egy hencegő típus, de rendkívűli vehemenciával, drasztikusan versenyezteti kedvenceit.  Jelszava:  „ vagy húz a szürke vagy megszakad „  Már ebben az időszakban is volt olyan Tojó madara,mely   (:7: ) hét helyezést tudott produkálni  12. bekosarazott útból, úgy, hogy a verseny szezon előtt  5. db. galambot kellett előre megnevezni.

Ebben  az időszakban  szegedről  versenyeztek, mely   Szeged és Gablenz közötti távolság:  729.km.

István  lakásától  távol dolgozott, esetenként két hétig is távol a családtól, kedvenceitől.

Kérdésemre - ki látta el ebben az időszakban madaraidat és hogyan lettek felkészítve a versenyekre:

Válasza Istvánnak : a kedves feleségem  DORIS a két pici gyermek nevelése mellett még ebben is aktívan besegített.

Felkészítésben egyaránt, de az időközben kialakult  galambász kapcsolat –  galambász barátok – segítettek, akik ugyan riválisok voltak, de nem ellenségek.

Természetesen kérdések özönlöttek nem csak tőlem, hanem a velem együtt érkező társaktól is.

Milyen módszerrel versenyezteted madaraidat:

Özvegységgel, ahol a hímek és tojók egyaránt részt vesznek a versenyeken, minden távon.

Mikor szoktál párosítani: Minden év  március első napjaiban, az időjárás függvényében. Madaraim versenyek előtt egy pár fiatalt nevelnek.,majd szét szedem őket és kezdődik az özvegység.

Szoktad madaraidat a közös tréningek előtt egyéni tréningben részesíteni:  Igen a közös tréningek előtt  8- 10 alkalommal munkahelyem irányába viszem őket és 25- 30 km. ről engedem fel. Sajnos nem tudom figyelemmel kísérni, hogyan jönnek, esetleg milyen sorrendbe, kihagyásokkal. Amikor már  du. haza érkezek, mind a helyén van.

Versenyek közben viszed madaraidat egyénileg::  Akkor már nem, hiszen kellően bevannak tréningeztetve és az elég nekik megítélésem szerint.

Hogyan takarmányozod madaraidat::  Nos miután özvegységgel versenyzek két féle özvegy takarmányt vásárolok  - Lengyel  és Német -,melyeket összekeverek és azt kapják, valamint megfelelő minőségű ásványi anyagot, illetve minden földi jót.

István minden titkolózást nélkülözve megmutatta a takarmányos kamrát,ahol az ásványi anyagokon kívül semmi más nem volt látható. Elmondta,   „ én semmi féle hókusz pókusznak nem vagyok híve „ a galamb magevő,  építse be a szervezetébe a magokból amire szüksége van. Vitaminokat nem adok.

Tarácski a dúca előtt füröszti madarait.

Megjegyzés:  Igaza van Istvánnak, de azok a takarmányok, melyek ott voltak  98 % tisztaságúak és a csíra képességük szintén annyi lehet.

Fiatalokat versenyezteted:   Igen nagyon intenzíven a korábbi években és ezután is. Sajnos  2011 – ben a fiatalok versenyeztetését elhanyagoltam és a 2012  évben az egyéves madarak eredményei már nem voltak olyanok, mint a korábbi években. Egy Német közmondást idézek: Vallom én is, hogy „ amit Jancsika nem tanul meg, János már soha”- Was Hanschen nicht,lernt Hans nimmenmehr.-

Honnan szerzed / szerezted be madaraidat:

Válasza Istvánnak: Nagy részben magam tenyésztettem ki őket,de esetenként hozok be egy két db. madarat kipróbálásra és ha az saját állományomba befér,be illik  - értékeit figyelembe véve –akkor tenyésztek velük. Került hozzám madár Magyarországról Kerék Gábortól, Juhász Ernőtől és másoktól is. Többek között sikeres volt a Be99-5091081 –Szupermen  X NL96-1730765 Schalie  párosításból származó utód. Ezt az utódot már  tenyésztésbe tettem a kerületi Sampion – 667 kék- Tojómmal is,mely  párosításból kiváló utódok jöttek napvilágra.

István a csevegés szünetében madarait dúcrészeikből külön külön kiengedte. Ekkor igen nagy meglepetésben volt részünk. A kirepülő madarak irgalmatlan sebességgel kezdtek repülni,szinte cikáztak a levegőben. Gondoltuk, hogy ragadozó jelent meg,melyet árkus tekintetünk nem vélt felfedezni. Azonban néhány perc elteltével a fenyvesből bizony előkerült a ragadozó,mely üldözőbe vette István kedvenceit. A madarak megítélésünk szerint egy órát voltak távol – látókörünkön kívül – majd ugyan azzal a sebességgel szinte fejünket verve tértek be a dúcukba.

István elmondta, hogy bizony ezt a madarai már megszokták és a versenyek alkalmával többször is előfordult, hogy már a bejáróra leszállt madarat kapja ki a ragadozó.

Kezünkbe került egy remek tarka Tojó,melyet már korábban kissé megtépázott a ragadozó. Ez a madár a DV9728-07-293 kék tarka tojó- kiváló izomzattal, szem szemcsézettel rendelkezik, mely minden évben csillogtatja tudását eredményeiben. Kértük Istvánt, hogy ezt a madarat ne reptesse tovább, hiszen elmondása szerint tenyéssz értéke is kiváló,melyre  részletesen kifogok térni. István azonban hajthatatlan konoksággal válaszolta  „ vagy húz a szürke vagy megszakad „

Hová is  kerültek még  galambjaid:

Információim szerint Magyarországra több helyre kerültek galambjaid, melyek ajándék formában kerültek az Ó hazába.

István a keményfejű  Tolna Megyei –  Kurdi születésű Ungarn Fickó össze szorított szájjal hümmögte el. Sok galambászt eredményhez juttattam, az Ó Hazában.

Tudom, hogy galambjaidnak utódai Tolnában, de  dél Magyarországon is kiválóan teljesítenek. Igaz dél Magyarországon van pl.  az 59. helyezéses madár apja: DV09728-04-16 k. Hím,valamint ennek anyja a DV09706-01-1543 kék Tojó. Dél Magyarországon  van tenyésztésbe vonva. Ez a madár verseny eredményeiben remekelt, hiszen- 2005.07.09 –én Párizs - Gablenz 916.km.Ekkor a Zóna 4 ben 2-ik díjas madár volt. A DV09706--02-667 kék Tojó 3-év alatt teljesített 13 / 13- út alapján 5243.km.ért el és ASZ pontjai= 931,49, ez szintén Magyarországra került ajándék ként. Igen annak nagyon örülök,ha az eredményekről beszámolnak. De azok az igazi galambász barátok akik őszintén tájékoztatnak az elért eredményről, vagy netán a kudarcokról.

Információim vannak arról is, hogy tatabánya környékére is ajándékoztál 20. db. fiatalt, viszont azok teljesítményéről nem tájékoztattak, sőt meg sem köszönték, még a vendéglátást sem. Istvánnak erre csupán egy rövid válasza volt „ Hagyjuk „

Igen értem, de ilyenek vagyunk mi Magyarok ?

Eredményei a teljesség igénye nélkül:

Néhány évet tanulmányozva a  Brieftauben újság alapján:

2007 ben Tarácski István eredményei:

Szövetségi   13  -ik ,  All Round 10 –ik,  Egyéves galambok  7 – ik,  Német Újság- Brieftaube:   9- ik,  NEMZETI LIGA:  A-B-C első osztály, Hónap galambja:  5 – ik – 2500- 3000 küldött galamb közül,  Bronz érem tulajdonosa.

2008 ban Tarácski István eredményei:

pp csoport  8 – ik, 2500- 3000 galamb közül ASZ- Pontok alapján, Német bajnokság  4- ik, Egyéves galambokkal  2 –ik,  Sampion Tojók 3-4-5 –ik, Kerületi bajnokság, 5 –ik, Legjobb egyéves kerületi Tojó: DV09728-07-293 – 13 út = 13 helyezés = 5026 díj km.-985,44 ASZ pont: ekkor a legjobb dúc galambja: 3 év alatt 35 helyezés.

2009 ben Tarácski István eredményei:Német Szövetségi Bajnokság,3-ik,Briftaube újság

2010 ben Tarácski István eredményei:

Szövetségi Bajnokság:    5 –ik, Német bajnokság  8 –ik, Egyéves galambokkal   10 –ik, Brietaube újság:  4 – ik, Kerületi bajnokság: 6 – ik, Sampion Tojó 7 –ik, Kerületi  tojó galamb:  39.HELYEZÉS – 13,977 DÍJ KM. ( 3. Db. nak ) Aachen 607 km 5. helyezés 3-ik,4-ik,5-ik,15-ik,18-ik,, Brüsszel 714 km. 14 küldött galambból 13.db a listán pl.: 4-ik,8-ik,11-ik-12-ik,. Ostende 812 km.15. indított galambból, 12. db. a listán pl.: 1-2-4-6-7-, Orleans: 999,328 méter: 13. küldött galambból 8.db. a listán.

2011- ben  Tarácski István eredményei: -Nem kívánom teljes részletességgel untatni a tisztelt sporttársakat:

A versenyek előtt  5. db. galambot kell megnevezni a 10 versenyútra vonatkoztatva.

Eredmények megoszlása:  10. versenyút  alapján:

60. helyezés:     15. db. Hím    és  45. db. Tojó  =  60. helyezés:4519,33 pont  24995 díj km.

2012 –ben Tarácski István eredményei:

Csupán egy tételt emelek ki.  Röpp csoport bajnokság  előre nevezett  5. db. galamb 12 út alapján:

Röpp Csoport   11 –ik,  16.db Hím helyezéssel  és 44. db. Tojó helyezéssel =  60. helyezés = 4766 pont = 20640. dij km.

Megjegyzés:  a DV09728-07-293 kék tarka tojó eredménye:   5 –év alapján  59. helyezés,de még a lánya is,fia is kiválóan teljesített: a DV9728-11-105 12 / 7- 331,76 ASZ pont 2049.km valamint a DV09728-10-881 fia, 12 / 10 - ASZ pont 628,03,  3503 km.

A különböző tenyésztőktől – galambmustrákról vissza térve,- este meglepetésünkre egy galambász társaság jelent meg, ahol egy búcsú esttel egybekötött tábortűz melletti vacsora következett tiszteletünkre és társaságunkat megtisztelte Mixdorf Klaus sporttár is.

Távozásunk alkalmával István a padlásán elhelyezett serlegeket – melyeket galambjai nyertek –részünkre átadta,azzal, hogy kezdjünk vele valamit. Hát kezdtünk is. Részben a B12. PGE. 60 – ik évfordulójának alkalmával használtuk fel,nem kis meglepetéstokozva sportbarátainknak. Ezt természetesen egyesületem nevében ezennel is megköszönöm / köszönjük Istvánnak.

Rathmann Karsten  dúclátogatás:

Következő nap késő du. óráiban ismét kedves meghívásnak tettünk eleget   RATHMANN KARSTENNÉL, aki Tarácski sporttárstól  cca. 40- 45. km távolságra él családjával és kedvenceivel.

Megérkezésünkkor mint régi ismerőst nagy lelkesedéssel fogadtak. Rövid beszélgetést követően utunk a galambdúchoz vezetett, (: mely  kb.  10-12.m. hosszú :) galamb és dúc mustrára. A dúc ajtajának kitárásakor számtalan szebbnél szebb trófeába ütköztünk,melyek bizonyítékai annak, hogy ismételten egy olyan tenyésztő  dúcába csöppentünk, ahol a kiválóságok tömkelege látható.

A dúcba lépve álmúltunk, bámultunk a  - patikai tisztaságot látván. Abban a dúcban a porterheltség a  nullával egyenlő. Egy hatalmas ipari porszívó üzemel minden nap, mely a madarak higéniáját biztosítja. KARSTEN  ÉS FELESÉGE – RAMONA – kérdésünkre elmondta, hogy naponta legalább egyszer takarítanak, biztosítva van a madarak részére a megfelelő páratartalom is.

Madaraik az előírt vakcinázásokat minden évben megkapják, azonkívül csupán több féle ásványi anyagot kapnak, vitamint szinte semmit.

Takarmányozásuk  két féle özvegységi takarmányból áll össze – Lengyel és Német –

Rathmann házaspár kitüntetése

Totál özvegységgel versenyeznek:

Rathmann Karsten EREDMÉNYEI:

Kis ízelítő a teljesség igénye nélkül:

2005 – ben  pl.: a DV9706-05-0514 galambjuknak a teljesítménye:  4/2=515 km., 2006 – ban: 13 / 10= 3400.km, 2007- ben  12 / 11=3684 km, 2008 – ban 13 / 12 = 4421 km.,de folytathatom a DV97-06-0263 Tojóval- 2006 – ban, 4 / 1 263.km, 2007 –ben 12 /9 = 3152

km, 2008 –ban 13 / 13=5026.km, 2009 – ben 13 / 9= 3182 km, 2010- ben 13 / 7 = 2431 km, vagy tovább folytatva:

2012 verseny évben:

2012.Június.3 –  án - Sangerhausenból megrendezett versenyen:  215. km, 27. versenyző résztvételével, 1079 indúló galamb létszámmal Rathmannak a DV9706-10-309 Tojó madara  ELSŐ., de   2012.Július.22 – én Venlóból megrendezett versenyen-584.km. 18. versenyzővel, 515 versenygalamb közül Rathmannak a DV9706-11-87 Tojó galambja  ELSŐ.

Nem hagyhatom figyelmen kívül azonban azt a tényt, hogy  2012 versenyévben ugyancsak Rathmann Karsten a legjobb Tojók versenyén a második helyet tudhatja magáénak a DV97-10-322  - 12 / 12 helyezés 918,93  ASZ pont = 4273. km. Ebben a versenyévben  villogtatta  kiváló genetikai értékét a Német kiváló versenyzők között   Magyar gyűrűvel ellátott   - HU09-29-26971 Tojó madár,mely  harmadik helyezést ért el: 12 / 12 =793,86 ASZ pont = 4273 km. Természetesen kutakodtam, vajon kitől származhat ez a madár.

Nem voltam nehéz helyzetbe. Ezt a madarat az tenyésztette, aki kapott már hideget, meleget ami rosszat el tudtak róla mondani – rivális, irigyei – nem más mint  JUHÁSZ ERNŐ Esztergom –Kertvárosi Tenyésztő. Tényként bizonyítható, hogy az általa tenyésztett kiváló genetikai értékű gyöngyszemek más környezetben is komoly eredményeket tudnak produkálni, értéküket bizonyítani. Így tehát az öreg galambok versenyén a Hímekkel elért eredménye révén  EZÜST  ÉREM TULAJDONOSA  lett : Helyezései: 2-ik,21- ik,33-ik, 119 ik.

Sorolhatnám talán egy egész oldalon még  Rathmann eredményeit, de az í re a pontot a fiatalok versenyén, annak elért eredményeivel tette fel. Az első 25. db. fiatal madár a versenyek alkalmával szinte Rathmanné, csupán egy db. madár csúszott be a  6 – ik helyre. Így  Rathmann Karsten lett az RV- Generalmeisteschaft  5. előre nevezett galambjával  12 út alapján a bajnok – öreg, fiatal, Hím, Tojó:- 1,33 Koeff. Ponttal.

Fiatalok versenye alkalmával a BRONZ ÉREM  boldog tulajdonosa lett: Helyezései: 1-első, 11-ik,17-ik,21-ik, 27-ik.

Rathmannék díjnyerője

Galamb állományuk  80 -100 db. között van, verseny és tenyéssz madarakkal együtt. A galamb mustra ideje alatt Karsten Anyósa szorgoskodott,  a gyönyörűen rendezett telken.

Előkészítették – számunkra meglepetésként – a vacsorát, mely mis lehetet volna a Magyar ízléseknek megfelelő mint  a GULYÁS. Igazán kedves gesztus volt. A vacsorát követően,

Tábor tüzet gyújtottak,megtartottuk a búcsú estet, folytattuk a beszélgetést  Tarácski Sporttárs tolmácsolásában a galambokról, azoknak felkészítéséről.  Megtisztelte társaságunkat  Seidel Hartmut is aki négy db. fiatal galambbal ajándékozta meg az UNGARN Fickók földijeit.

Rathmann Karsten felesége  Ramóna:

Ramóna Asszony már megnyert mindent ami megnyerhető. Karsten úr abban a szerencsés helyzetben van, hogy RAMÓNA egy kis túlzással jobban szereti a galambokat mint Karsten úr. Ramóna Asszony oszlopos tagja egyesületüknek. Tőlük is kaptunk 4.db. kiváló fiatalt ajándékkén, önzetlenül.

RAMÓNA Asszony az aki össze állítja a nevezésektől kezdve az eredmény számolások elkészítésig a teljes dokumentációt és küldi a RIRÓHOZ.

Állományuk  ALL ROUND  galambokból áll,melyek eredményeikkel kitűnnek,remekelnek.

Rathmannéknál

Másnap reggelek valamelyikén   búcsút vettünk és indultunk tovább, ahol szintén szeretettel fogadtak  L i p c s é b e n   illetve KITZSCHERBEN:

SOMOGYI LÁSZLÓ Németország  - 04567,Kitzscher, Pappelstraße 6.-

Somogyi László KITZSCHER: - Laci -  már várt bennünket, a megbeszélt helyen. Látogatásunk első útja  Lipcsébe  vezetett a Dieter  Pfeifferhez. Ott meglátogattuk a galambász kuckót, néhány terméket szemügyre vettünk. Megtekintettük azt az újítást,melyen Pfeiffer úr dolgozik. Ez nem más mint a galambok fürösztési, kényelmét szolgáló szerkezet, zuhanyozási formában. Onnan indultunk  LACI  dúcához,mely egy csodálatos környezetben van elhelyezve. Maga az egész Német terület rendezett Német precizitásra vall minden tevékenységük.

Somogyi László és felesége -USI-

Laci hogyan kerültél Németországba:

Én mint vendégmunkás és itt ragadtam,családot alapítottam. Ma már Német állampolgár vagyok  és nyugdíjas.

Takarmányozási,tenyésztési, versenyzési szokásaival most nem kívánok foglalkozni, azt ui. már a korábbi években bemutattam.

A kedves fogadtatás,melyben  URSULA  -URSI- is fogadott Laci felesége, az feledhetetlen marad számunkra. Sajnos azonban ezen kedves fogadtatás szomorúan végződött.

L a c i az UNGARN Fickó aki ugyancsak kivívta magának az elismerést galambászati, valamint emberi vonatkozásban. Kedvenceitől egyéb okok miatt megvált, felszámolta. Pedig állománya híres Német , Belga, Holland tenyésztőktől származott.  Származásukat tekintve Originál „Hermes Piet „ ad Scherlekkens, Shellens,Vandemabeele, Hans Eijerkamp, Koopmann galamboktól származnak,melyeket Laci szobrászi precizitással negyven éven keresztül gyúrt össze sikerrel. Ezen galambok leszármazottjai genetikai értéküket bizonyították Lacinál. Ezt követően Laci bemutatta a korábbi években elért eredményeinek termését,melyek számtalan arany, ezüst és bronz medáliákkal vannak kiegészítve.

Somogyi -  eredményei a teljesség igénye nélkül:

2003 ban  a  DV09780-02-7 galambja  Lipcse összevont versenyen(:2003.07.05.:)  1. díjas madár -303 km = 2630. galamb közül

2004 ben a DV09780-99-160 madár mint All Round  Lipcsei körzetben 10 helyezéssel  756,28 ÁS ponttal Bajnok.

2005 ben Első díjas madarai: A  DV09780-00-275 Hím Lipcsei összevont kerületben -166.km,

302 km  Lipcsei összevon versenyen  első 1963 galamb közül.  2005 ben a Lipcse összevont versenyeken 2. galambja 12 helyezést repült – előre megnevezett galambokkal és 1189,28 ÁS pontot kapott.

2006 –ban   A DV09780-05- 136 kék Tojó   11 / 8  helyezést ért el.

2007 ben  a DV09780-05-136  kék Tojó      11 / 10  helyezést ért el

2008 – ban DV09780-05-136 kék Tojó      11 / 11 helyezést ért el=862.km = 826,99 ÁS pont.

2009 –ben DV09780-05-136  kék     Tojó   11 / 9  helyezést ért el

De a DV09780-03-81   Hímje is kiválóan valamint a  DV09780-03- 82 es Hím kiválóan remekelt. Később Laci ezeket tenyésztésbe fogta és állományának további gerincét képezték.

2010 ben a DV09780-05-137 Tojója a Lipcsei összevont körzetben 1. díjas – 211.km- részt vett 1048. galamb.

A 2012 – es  versenyévet kimondottan jó eredménnyel zárta és a fiatalok versenyén több fiatal madara  5 út alapján  5 él helyezést repült ,de több fiatal galambja is.

Somogyi Laci  kapott érmei

Laci galambjaitól könnyező szemmel búcsúzott,érthetően,hiszen negyven év eredményes munkájának gyümölcsét nem láthatja,nem élvezheti. Galambjainak teljes létszáma  Magyarországra került. Abban a reményben búcsúzott kedvenceitől  „ talán még az életben galambászni fogok és ebből a törzsből szeretnék vissza kapni „ Úgy legyen !!

V é g s z ó:

Ilyen közvetlen baráti fogadtatás ritkán adódik egy galambász - magamfajta – életében, ahol teljes nyíltsággal  bemutatnak,elmondanak mindent. Minden feltett kérdésre őszintén válaszolnak, elmondják azt is ha mástól származó – a gondozásukban lévő madár kiválóan szerepel. Köszönet a baráti fogadtatásért, az ajándék madarakért,melyet mint halandó talán soha nem tudok viszonozni. Kívánom, hogy az elért eredményeiket még növeljék, sok sikert a további versenyzéseikhez.

Szerkesztette:        Szabó Ferenc – Picolloduc.

Fotókat készítette:  Szabó Ferenc